Hodgkin kór (Hodgkin limfóma)

Általános jellemzők:
A Hodgkin kór a nyirokrendszer rosszindulatú kórképe, ami kezelés nélkül pár éven belül halálhoz vezet. A nyirokrendszer az immunrendszer része, feladata a fertőzések elleni védelem. Hodgkin kór esetében a B-limfociták kóros működése figyelhető meg. Viszonylag ritka betegségről van szó, évente körülbelül 150-200 új beteggel számolhatunk. Leggyakrabban a 20 és 40 éves kor közötti férfiaknál fordul elő, bár 60 éves kor fölött is viszonylag gyakori az előfordulása. Kiváltó oka ismeretlen, bár egyes felmérések szerint szerepet játszat benne az Epstein Barr vírusfertőzés. Időben észlelt, megfelelően kezelt betegek esetében a betegség prognózisa nagyon jó.

Tünetek:
Megjelenése nagyon sokféle lehet, leggyakrabban a nyakon megjelenő fájdalmatlan, megnagyobbodott nyirokcsomó tűnik fel. Ezen kívül megjelenhetnek úgynevezett „B” tünetek, mint például a láz, éjszakai izzadás, hirtelen fogyás (6 hónapon belül a testsúly több, mint 10%-nak elvesztése), továbbá teljesítmény csökkenés, gyengeség, fáradékonyság, néha bőrviszketés. Ritkán előfordul, hogy a betegnek nyirokcsomó fájdalma lép fel alkoholfogyasztás után. Az esetek 20%-ban máj és lépmegnagyobbodás is jelentkezik.

Diagnózis:
A betegség biztos diagnózisát az érintett nyirokcsomóból nyert szövetminta segítségével lehet felállítani. A vérvételi eredmény csökkent limfocita számot, emelkedett LDH értéket, fokozott vörösvérsejt süllyedést illetve vérszegénységet mutat. A betegnek továbbá mellkas röntgent, CT-t és ultrahang vizsgálatot is célszerű végezni, amiből a betegség kiterjedtségére, stádiumára lehet következtetni. A stádium meghatározásához tudni kell, hogy kóros nyirokcsomók a rekeszizom felett vagy alatt, illetve mindkét területen jelen vannak e, ezen kívül pedig, hogy van-e csontvelő, lép, esetleg máj érintettség is.

Terápia:

A Hodgkin limfóma régebben egy nagyon gyors lefolyású, halálos kimenetelű kórkép volt, azonban a mai esetek körülbelül 80%-a teljesen meggyógyítható. Kezelésében a meghatározott stádiumnak megfelelő kemoterápiát és sugárterápiát alkalmaznak.

Tünetek: nyirokcsomók megnagyobbodása, láz, éjszakai izzadás, fogyás, teljesítménycsökkenés, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, májmegnagyobbodás, lépmegnagyobbodás,

Forrás: Összeállította: Mihály Kinga, felhasznált irodalom: G. Herold: Belgyógyászat orvosoknak, medikusoknak, Lehoczky Dezső, Rák Kálmán: Klinikai hematológia

Vélemény, hozzászólás?