ITP (Immuntrombocitopéniás purpura)

Általános jellemzők:
Az ITP egy ismeretlen eredetű, megtartott vérlemezkeképzés ellenére létrejövő fokozott vérlemezke pusztulással járó kórkép. Az idült, felnőttkori típusban a nők gyakrabban érintettek, általában 20-30 éves koruk körül szokott megjelenni, kialakulása lassú, kiváltó ok többnyire nem azonosítható, kezelésre nem mindig reagál. A heveny formája főként kisgyermekeket érint, kialakulását rendszerint megelőzi valamilyen fertőzés, bogárcsípés vagy gyógyszerszedés. A heveny ITP hirtelen alakul ki, a javulás gyorsan, gyakran minden terápia nélkül történik.

Tünetek:
A klinikai képet a vérzékenységből adódó tünetek uralják. A beteg bőrén véraláfutások, apró bőrvérzések jelentkeznek, ínyvérzés, orrvérzés, súlyos esetben gyomorvérzés, nyálkahártya vérzés is kialakulhat.

Diagnózis:
Az ITP felismerése általában nem okoz nehézséget. A vérképben a csökkent vérlemezke szám kivételével semmilyen elváltozást nem észlelünk (nincs fehérvérsejt szám csökkenés, nincs vérszegénység). Fontos a betegség diagnózisában, hogy a betegnek nincsen lépmegnagyobbodása.

Terápia:
Heveny ITP általában magától elmúlik, ezért gyógyszeres kezelésre ilyen esetben nincsen szükség. Idült, felnőttkori ITP esetén azonban szteroid (prednizolon) terápiára van szükség. Amennyiben a beteg nem javul, vagy rendszeresen visszatér a betegség, a betegnek el kell távolítani a lépét. Erre azért van szükség, mert normális körülmények között a lépben történik a vérlemezkék lebomlása, illetve ITP esetében feltehetően a lép termeli azokat az ellenanyagokat, amik elpusztítják a vérlemezkéket. Refrakter ITP-nek nevezik azokat az elváltozásokat, amikor a betegség sem szteroidra, sem a lépeltávolításra nem reagál. Ilyen esetekben ún. immunszupresszáns szereket lehet adni, például azatioprint vagy ciklofoszfamidot.

Tünetek: véraláfutás, ínyvérzés, orrvérzés, gyomorvérzés, nyálkahártya vérzés,

Forrás: Összeállította: Mihály Kinga, Felhasznált irodalom: Tulassay Zsolt – Belgyógyászat alapjai

Vélemény, hozzászólás?