Övsömör

BNO kód – B02
Magyar név – övsömör
Orvosi név – Herpes zoster

Az övsömör (herpesz zoszter) a varicella-zoster vírus okozta fertőző betegség, mely igen fájdalmas bőrkiütéseket, folyadékkal telt hólyagokat okoz.

A bárányhimlőt és az övsömört a varicella-zoster vírus okozza. A bárányhimlő az első fertőzés a vírussal, az övsömör pedig a kiújulás, általában évekkel később. A bárányhimlő során a vírus a véráramba kerül, és a gerincvelői- vagy agyidegekben (ganglionokban) sok idegsejtbe épül be, hogy ott szunnyadó (látens) állapotban maradjon. A vírus vagy soha többé nem okoz tüneteket, vagy sok évvel később lép újra működésbe. Amikor a vírus újból aktiválódik, az idegrost mentén leszáll a bőrhöz, ahol a bárányhimlőhöz hasonló fájdalmas sebeket idéz elő. A sebek (övsömör) majdnem mindig a test egyik felén egy bőrsávra korlátozódnak, ahol a fertőzött idegrostok csoportja van. Ezt a területet dermatómának nevezik. A HSV-fertőzésektől eltérően általában egy embernek életében csak egyszer van övsömöre.

Az övsömör bármely életkorban felléphet, de leggyakrabban 50 éves kor után. A kitörést kiváltó ok legtöbbször nem tudható, de a reaktiválódás néha akkor következik be, amikor a szervezet immunkészségét más kórállapotok, például AIDS, Hodgkin-kór, vagy a védekezőrendszert károsító szerek csökkentik. övsömör kialakulása azonban általában nem jelenti azt, hogy a betegnek más súlyos betegsége is van.

Panaszok, tünetek és szövődmények

Az övsömörös betegek egy része rosszul érzi magát és hidegrázása, láza, hányingere, hasmenése, vagy vizeletürítési nehézsége lehet 3-4 nappal az övsömör kitörése előtt. Mások fájdalomról, bizsergő vagy viszkető érzésről számolnak be a bőr bizonyos területén. Azután egymás mellett, fürtszerűen kis vörös udvarral körülvett, apró, folyadékkal telt hólyagok jelennek meg. A hólyagok a bőrnek csak azt a jól körülhatárolható területét foglalják el, melyet a fertőzött idegek látnak el. A hólyagok leggyakrabban a törzsön tűnnek fel, általában csak az egyik oldalon. Néhány hólyag azonban máshol is felbukkanhat. Az érintett testfelület rendszerint minden ingerre érzékeny, akár enyhe érintésre is, sőt igen fájdalmas lehet. övsömörös gyermekek tünetei többnyire kevésbé súlyosak, mint a felnőttekéi.

A hólyagok a megjelenésüktől számított körülbelül 5. napon száradni és varosodni kezdenek. A varosodásig a hólyagok varicella-zoster vírust tartalmaznak, ami arra fogékony személyeknek átadva bárányhimlőt okoz. Ha a hólyagok kiterjedt bőrfelületet fednek vagy 2 hétnél tovább fennállnak, általában azt jelzi, hogy az immunrendszer nem működik megfelelően.

övsömör egyszeri kiállása legtöbbször életre szóló védettséget nyújt; újabb kitöréseket csak az érintettek 5%-a szenved. A bőr hegesedhet, nagy területen is, ám a legtöbb ember hosszú távú következmények nélkül gyógyul.

Néhány beteg, leginkább idős emberek fájdalma tartóssá válik az adott területen (posztherpeszes neuralgia). Egészen súlyos lehet a betegség, ha az arcidegnek a szemhez vezető részét érinti; megfelelő kezelés hiányában a látást is károsíthatja.

Kórisme

Az övsömör felismerése a hólyagok jelentkezése előtt problémát okozhat, de hasznos jel, hogy a kezdeti fájdalom sávszerűen jelentkezik a test egyik oldalán. Attól függően, hogy melyik ideg érintett, a fájdalom féregnyúlvány-gyulladást (appendicitisz), vese- vagy epekövet, vastagbélgyulladást utánozhat. Amint azonban az ideggyök lefutása mentén a jellegzetes elrendezésű hólyagok mutatkoznak, a kórisme általában egyértelmű. Laboratóriumi vizsgálatokat ritkán végeznek, de lehetőség van rá a kórisme megerősítéséhez.

Kezelés

Számos hatékony vírusellenes gyógyszer létezik az övsömör kezelésére. Gyakran adnak szájon át antivirális készítményeket, például famciklovirt, valaciklovirt és aciklovirt, különösen idős embereknek és azoknak, akiknek védekezőrendszere károsodott. E szerek nem gyógyítják a betegséget, de segítenek a tüneteket enyhíteni, és a betegséget megrövidíteni. Az is bizonyított, hogy e szerekkel együtt adott kortikoszteroidok jótékonyak lehetnek. A másodlagos bakteriális fertőzések megelőzése érdekében a bőrt tisztán és szárazon kell tartani.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek sokszor szükségesek. Nem-szteroid gyulladásgátlókkal vagy paracetamollal lehet próbálkozni, de gyakran ópiátokra van szükség

Tünetek: rossz közérzet, hidegrázás, láz, hasmenés, hányinger, hólyagok, kiütések,

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

Vélemény, hozzászólás?