Pattanásos bőr (akne)

Magyar név – Pattanás
Orvosi név – Acne
BNO kód – L70

Az akne gyakori bőrbetegség, amelyben pattanások alakulnak ki az arcon és a felsőtesten.

Az akne a hormonok, a faggyú és a baktériumok kölcsönhatásának következtében kialakuló jelenség, amely a szőrtüszők gyulladását okozza. Többnyire az arcon, a mellkas felső területén, a vállakon és a háton jelenik meg, és pattanások, ciszták, néha tályogok jellemzik. Mind a ciszták, mind a tályogok gennyel teli tasakok, azzal a különbséggel, hogy a tályogok némileg nagyobbak és mélyebbek.

A faggyúmirigyek, melyek olajos anyagot (faggyút) választanak ki, a bőr középső rétegében, a dermiszben helyezkednek el. Ezek a mirigyek a szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. A faggyú az elhalt bőrsejtekkel együtt a faggyúmirigyből és a szőrtüszőből a pórusokon keresztül tör a bőrfelszínre.

Akne akkor jön létre, mikor a beszáradt faggyú, a levált hámsejtek és a baktériumok együtt töltik ki a szőrtüszőt, és elzárják a faggyú ürülésének útját a pórusokon át. Ha az elzáródás nem teljes, fekete mitesszer (nyílt komedo) látható, ha teljes, akkor fehér (zárt komedo). Az elzáródott, faggyúval kitöltött szőrtüsző elősegíti aPropionibacterium acnestúlzott elszaporodását (ez a baktérium normális állapotban is jelen van a szőrtüszőben). Ezek a kórokozók a faggyúban lévő zsírokat lebontva bőrirritációt okoznak. Az így eredményezett gyulladás és fertőzés hozza létre a bőr elváltozásait, melyeket pattanásként ismerünk. Ha a fertőzés súlyosbodik, tályog képződhet, mely a bőrbe betörve további gyulladást okoz.

Akne elsősorban serdülőkorban jelenik meg, amikor az emelkedő hormonszint – főleg az androgének, például a tesztoszteron – a faggyúmirigyek fokozott működését eredményezi. Mire az egyén eléri a húszas évei elejét, hormontermelése stabilizálódik, és a pattanások általában eltűnnek. Más, hormonális változással járó állapotok szintén akne kialakulásához vezethetnek. Például fiatal nőkön minden egyes menstruációs ciklusban megjelenhetnek, terhesség alatt pedig elmúlhatnak vagy nagymértékben rosszabbodhatnak. Bizonyos gyógyszerek – elsősorban a kortikoszteroidok és az anabolikus szteroidok – a faggyúmirigyek működésének serkentésével aknét okozhatnak. Egyes kozmetikumok a pórusok elzárása révén súlyosbíthatják az aknét.

Mivel a legtöbb emberben az akne súlyossága a betegség természetéből adódóan változik – néha rosszabbodik, máskor javul – nehéz pontosan meghatározni a fellángolást okozó tényezőket. Ismeretlen okból télen gyakran súlyosbodik, nyáron pedig javul. Nincsen azonban összefüggés az akne, bizonyos ételek fogyasztása, valamint a szexuális aktivitás között.

Panaszok, tünetek

Az akne megjelenése az enyhétől egészen a rendkívül súlyosig változik. Még a legenyhébb akne is bosszantó lehet, különösen a serdülők számára, akik minden egyes pattanást hatalmas kozmetikai problémának tekintenek.

Akiknek enyhe (felületes) aknéjük van, azokon csak néhány, gyulladás nélküli fekete komedo, vagy mérsékelt számú, kissé gyulladt pattanás jön létre. A legtöbb az arcon fordul elő, de gyakori a vállakon, a háton, és a mellkas felső részén is. Anabolikus szteroidok fogyasztása esetén tipikusan a vállakon és a hát felső részén jelennek meg. A fekete mitesszerek bőrszínű, kicsi duzzanat közepén elhelyezkedő apró, fekete pontok képében jelentkeznek. A pattanások enyhe kellemetlenséget okoznak; világos középponttal rendelkeznek, melyet kicsi, vörös bőrterület határol. Súlyos (mély vagy cisztikus) aknéban számos nagy, vörös, fájdalmas, gennyel teli csomó (nódusz) látható, melyek a bőr alatt gyakran hatalmas, váladékozó tályoggá olvadnak össze.

Enyhe, felszínes akne általában nem hagy heget. A pattanás nyomkodása vagy más úton történő megnyitása azonban növeli a bőrgyulladás és a bőrsérülés mélységét, és ezzel a hegesedés valószínűségét. A súlyos aknéban kialakult csomók és tályogok gyakran felrepednek, és a gyógyulásuk után jellemzően heget hagynak hátra. A hegek lehetnek kicsi, mély lyukak; szélesebb gödrök változó mélységgel; vagy nagy, szabálytalan bemélyedések. Az akne által okozott heg egész életen át megmarad, néhány embernél ez kozmetikailag jelentős, és nagy lelki terhet jelenthet.

Kezelés

Az akne általános kezelése nagyon egyszerű. Az érintett területet naponta egyszer vagy kétszer enyhe szappannal, gyengéden meg kell mosni. Az antibakteriális vagy hámlasztó szappan, alkoholos párnácska, és a durva, gyakori dörzsölés további előnyt nem nyújt, csak tovább izgathatja a bőrt. Vizes alapú kozmetikumokat kell használni; a nagyon zsíros termékek tovább ronthatják az elváltozást. Bár nincs speciális diétás megkötés (például pizza vagy csokoládé tilalma), viszont egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kell fogyasztani.

E rutinszerű kezeléseken túl, az akne terápiája az állapot súlyosságától függ. Az enyhe, felszíni akne a legegyszerűbb kezelést igényli, mely a legkevesebb mellékhatással jár. Súlyosabb vagy a korábban vázolt gyógymódokra nem reagáló akne további terápiát igényel.

Felszíni akne:A felszíni akne gyógyítására a bőrre helyileg alkalmazott szereket használunk. Ezek baktériumölő (antibakteriális) vagy szárító tulajdonságúak, illetve megnyitják a pórusokat.

A két leggyakrabban felírt antibakteriális készítmény, a klindamicin és az eritromicin antibiotikumok. A benzoil-peroxid egy másik hatásos baktériumölő, mely receptre vagy anélkül is kapható.

Más, nem receptköteles, szalicilsavat, rezorcinolt vagy ként tartalmazó krémek a pattanások szárításán keresztül hatnak, és enyhe hámlást okoznak. Ezek az antibiotikumoknál és a benzoil-peroxidnál kevésbé hatékonyak.

Ha a felszíni baktériumölők nem használnak, az orvos más, receptre felírható, helyileg alkalmazható gyógyszert használ, mely segíti a pórusok megnyitását. Ezek közül leggyakrabban a tretinoint rendelik. Nagyon hatásos gyógyszer, de irritálja a bőrt, és napfényre érzékenyebbé teszi. Az orvos ennél fogva nagyon körültekintően használja, kis koncentrációban és nagy időközökkel kezdi el a kezelést, majd fokozatosan emeli a koncentrációt és sűríti az alkalmazást. A benzoil-peroxid inaktiválja a tretinoint, így a kettőt nem lehet együtt a bőrre felvinni. Az újabb gyógyszerek, az adapalén, az azelainsav és a tazarotén a tretinoinhoz hasonló hatásúak.

A fekete és fehér komedókat az orvos eltávolíthatja. A nagyobb pattanás steril tűvel nyitható meg. Más eszköz, mint például comedo-nyomó is használható az elzárt pórusok és pattanások kiürítésére.

Mély akne: A szájon át adható antibiotikumokat – pl. a tetraciklint, doxiciklint, minociklint és eritromicint – a súlyos akne kezelésére érdemes fenntartani. Vannak, akiknek a fenti gyógyszerek valamelyikét az akne újbóli kialakulásának megelőzésére egyeseknek hetekig, hónapokig, sőt évekig is szedniük kell. A szerek egy részének potenciálisan súlyos mellékhatásai lehetnek, így szoros orvosi ellenőrzés szükséges. Nőkben, ha hosszabb ideig szednek antibiotikumot, néha hüvelyi gombás fertőzés fejlődik ki, mely más gyógyszeres kezelést tehet szükségessé. Ha a gombás fertőzés gyógyítása nehézségekbe ütközik, az akne terápiájaként alkalmazott antibiotikumok szedése nem éppen praktikus megoldás.

A legtöbb súlyos aknéban, amikor az antibiotikumok nem használnak, az izotretinoin a legmegfelelőbb terápia. Az izotretinoin, ami a felszíni kezelésnél használt tretinoinnal rokon vegyület, az akne gyógyításának potenciálisan egyedüli gyógyszere, bár nagyon komoly mellékhatásai lehetnek.A fejlődő magzatra ártalmas lehet, így azoknak a nőknek, akik ezt szedik, igen hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, nehogy teherbe essenek.Más, kevésbé súlyos mellékhatások is előfordulhatnak. A kezelési idő általában 20 hét. Ha további terápiára van szükség, akkor az újrakezdésig legalább 4 hónapot kell várni.

Egyesek számára más kezelés is hatékony lehet. Például, ha a súlyos akne a menstruációs időszak alatt rosszabbodik, fogamzásgátló tabletta segíthet. A kezelés 2-4 hónap után szolgál eredménnyel.

Az orvosok gyakran a nagy, gyulladt csomókat vagy tályogokat kortikoszteroid beinjekciózásával gyógyítják. Olykor a szakember felvágja a csomót vagy a tályogot, hogy kiürítse azt.

A súlyos akne hegeinek kezelése az alakjuktól, a mélységüktől és az elhelyezkedésüktől függ. Bármilyen mély, de különálló heget ki leget vágni, és a bőrt ismét össze lehet varrni. Széles, gödrös hegen kozmetikai eljárással lehet javítani, melyet körbemetszésnek neveznek, amikor is apró vágásokat ejtenek a bőr alatt, hogy a hegszövetet felszabadítsák. Ezzel az eljárással a bőr gyakran visszanyeri normál kontúrját. Többszörös felületes heget kémiai hámlasztószerrel vagy lézerrel lehet kezelni. A dermabrázió olyan művelet, amely során a bőrfelszínt fém eszközzel dörzsölik, hogy a bőr külső réteget eltávolítsák; ez szintén segíthet a kisebb hegek esetében. Néha a hegekbe különböző anyagokat injekcióznak be, például kollagént, zsírt vagy szintetikus anyagok különböző változatait. Ezek a heges területet a bőr többi részével egy szintbe hozzák.

Tünetek: bőrkiütések, bőrpír, bőrjelenségek,

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük