Rozacea

Magyar név – Rozacea
Orvosi név – Rosacea
BNO kód – L71

A rozácea állandóan fennálló, bőrpírral, apró dudorokkal, láthatóvá vált erekkel járó, rendszerint az arc középső területén elhelyezkedő bőrelváltozás.

A rozácea oka ismeretlen. Az elváltozás legtöbbször a középkorúakat vagy az idősebb korosztályt érinti, leggyakoribb a kelták vagy észak-európai fehér bőrűek leszármazottai között jelenik meg. Alkohol fogyasztása hajlamosít a kialakulására. Jóllehet, gyakran könnyű felismerni, mégis előfordul, hogy aknéra, vagy valamilyen más bőrbetegségre hasonlít. Gyakran “felnőtt akne”-nak is nevezik.

Az orca és az orr vörössé válik, sokszor apró pattanásokkal együtt. A bőr vékonynak, törékenynek látszik, közvetlenül a bőrfelszín alatt futó kicsi véredényekkel. Az orr körüli bőr megvastagodhat, vörös és hagymaszerű kinézetet kölcsönözve (rinofima), mely különösen alkoholistákon gyakori. Ritkábban jelenik meg a törzsön, a karokon és a lábakon, mint az arcon.

Kezelés

A rozáceában szenvedőknek kerülniük kell minden olyan ételt, amely az erek tágulásához vezet, például fűszeres ételeket, az alkoholt, a kávét és más, koffein tartalmú készítményeket.

Bizonyos antibiotikumok szedése esetén a rozácea enyhül; tetraciklinek rendszerint a leghatásosabbak és ezeknek van a legkevesebb mellékhatásuk. A bőrre kenhető antibiotikumos készítmények, például a metronidazol, a klindamicin, az eritromicin szintén célravezetők. Ritkább esetben gombaellenes krémek – például a ketokonazol, a terbinafin – szintén használhatóak. Szájon át szedett vagy bőrre kent izotretinoin is hatékony. A bőrre kent, kortikoszteroid tartalmú készítmény hajlamos a rozáceát rontani. Súlyos rinofimát gyógyszeresen teljesen megszüntetni nem lehet, sebészi vagy lézeres kezelésre lehet szükség

Tünetek: bőrpir, arcbőr elváltozás, dudorok a bőrön,

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

Vélemény, hozzászólás?