Rózsahámlás

Magyar név – Rózsahámlás
Orvosi név – Pityriasis rosea
BNO kód – L42

A rózsahámlás enyhe lefolyású bőrbetegség, mely sok, apró, hámló, rózsaszín bőrelváltozással jár.

A kiváltó ok nem teljesen tisztázott, fertőzéses eredet lehetséges, bár magát az elváltozást nem tartják fertőzőnek. Bármely életkorban megjelenhet, mégis leggyakoribb fiatal felnőtteken. általában tavasszal és ősszel fordul elő.

Panaszok, tünetek

A rózsahámlás rózsaszín vagy halványbarna foltot hoz létre, mely körülbelül 2,5-10 cm átmérőjű, és csak hírnök-, vagy anyafoltnak nevezik. Ez a kerek vagy ovális elváltozás általában a törzsön jelenik meg. Olykor a folt mindenfajta bevezető tünet nélkül fejlődik ki, viszont előfordul, hogy a betegnek bizonytalan betegségérzete, étvágytalansága, láza, izületi fájdalma van pár nappal a betegség kialakulása előtt. öt-tíz napon belül számos, az anyafolthoz hasonló, csak annál kisebb folt jelenik meg a testen. Ezek a másodlagos foltok leggyakrabban a törzsön, elsősorban a gerinc mentén, illetve fenyőfaszerűen helyezkednek el. A legtöbb embernek a rózsahámlás enyhe, egyeseknek viszont súlyos viszketést okoz.

Kórisme és kezelés

Az orvos a diagnózist általában a bőrelváltozás megjelenése alapján állítja fel, különösen igaz ez az anyafoltra. Többnyire a kiütések 4-5 héten belül kezelés nélkül meggyógyulnak, előfordul azonban, hogy 2 vagy még több hónapig is eltart. Mind a mesterséges, mind pedig a természetes napfény gyorsíthatja a bőr feltisztulását, és enyhítheti a viszketést. Szükség esetén a viszketésre más alapkezelés is alkalmazható. Kortikoszteroidot csak nagyon súlyos viszketésben szükséges szedni.

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

Vélemény, hozzászólás?