Verejtékmirigy gyulladás

Magyar név – Gennyes verejtékmirigy-gyulladás
Orvosi név – Hydradenitis suppurativa
BNO kód – L73.2

A hidradenitisz szuppurativa az apokrin verejtékmirigyek gyulladása, mely fájdalmas, bőr alatti gennygyülemet eredményez.

A verejtékmirigyek gyulladása néhány embernél a serdülőkor után jelentkezik, az apokrin mirigyek krónikus elzáródása miatt (ezek a különleges verejtékmirigyek a hónaljban, a nemi szervek területén, a végbélnyílás körül és az emlők alatt találhatók). Az elzáródás oka nem ismert, de nincs összefüggésben dezodorok, púderek használatával vagy a hónalj borotválásával. Az elzáródás a mirigy duzzanatához és felszakadáshoz vezet, mely gyakran különböző, baktériumok okozta fertőzésekhez vezet. A létrejött tályog (gennyel teli tasak) fájdalmas, kellemetlen szagú, valamint kiújulásra hajlamos. Többszöri kiújulás után a bőr azon a területen vastaggá és hegessé válik.

A verejtékmirigy gyulladás összetéveszthető a közönséges keléssel. Az orvos a diagnózist az elhelyezkedés és a gyakori kiújulás ismeretében állítja fel.

Enyhe esetekben az orvos kortikoszteroid injekciót ad az érintett területbe, és tetraciklin vagy eritromicin antibiotikum szedését írja elő. A külsőleg alkalmazott klindamicin is hatásos lehet. Néhány esetben az orvos megnyitja a tályogot, hogy a genny kiürülhessen. Súlyos esetekben a gyulladáscsökkentő izotretinoin is szedhető. Lézeres terápia is alkalmazható. Bizonyos esetekben a beteg terület kimetszése és ép bőr átültetése is szükségessé válhat.

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

Vélemény, hozzászólás?