Szőrtüszőgyulladás

Magyar név – Szőrtüszőgyulladás
Orvosi név – Folliculitis
BNO kód – L73.9

Szőrtüszőgyulladás (follikulitisz): A follikulitisz a szőrtüszők gyulladásos megbetegedése. Apró, fehér pattanásnak tűnik a szőrszál eredésénél. Több szőrtüsző is fertőzött lehet. Ezek mindegyike enyhén fájdalmas, de az egyén amúgy nem érzi betegnek magát.

Néha nem megfelelően fertőtlenített forró fürdő vagy pezsgőfürdő után jelennek meg. Ezt nevezik “forró fürdő follikulitisznek” vagy “forró fürdő dermatitisznek”, melyet a Pseudomonas aeruginosabaktérium okoz. A fürdőzést követő hatodik órától egészen az ötödik napig bármikor megjelenhetnek. Leggyakrabban a fürdőruhával takart területek, így a törzs és a fartájék érintettek.

Előfordul, hogy a szakáll területén az erős szőrszálak visszahajolnak, borotválkozás után újra a bőrbe fúródnak és tényleges fertőzés nélkül irritációt okoznak. Ez a típusú szőrtüszőgyulladás (benőtt szőrszálak) elsősorban a színes bőrű férfiakban gyakori.

A szőrtüszőgyulladást meleg párakötéssel kezelik. Néha mupirocint vagy klindamicint alkalmaznak a bőrfelszínen naponta kétszer vagy háromszor. Nagyobb kiterjedésű szőrtüszőgyulladás esetén dikloxacillin vagy cefalexin antibiotikumokat kell szedni. A “forró fürdő follikulitisz” kezelés nélkül is elmúlik egy héten belül. Benőtt szőrszál miatt kialakult follikulitisz számos módon kezelhető, de változó sikerrel. Súlyos, visszatérő esetben esetleg fel kell függeszteni a borotválkozást.

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD

Vélemény, hozzászólás?